ciasto z nutellą

_DSC0096

jakiś czas temu był u nas Tato. przywiózł jak zwykle całą wałówkę ze wsi. jaja, rzodkiewka, sałata i mnóstwo innych łakoci.
w wałówce jest zawsze ciasto od mojej siostry. jest w tym po prostu bezkonkurencyjna. piecze ciągle, bez ustanku i co rusz wymyśla coś nowego.. najczęściej to ciasta bardzo czasochłonne więc się nie podejmuje, ale to wyglądało na łatwe.
smakowało nam bardzo, więc po jakimś czasie dzwonie i mówię;
– Justyś, to ciasto z nutellą to jaki przepis? (i czekam z kartką i ołówkiem)
a Ona mi na to:
– a skąd ja mogę wiedzieć? Mama tu przyszła i powiedziała rób takie ciasto co u Bożenki było, że nutella na dole, śmietana i galaretka z wiśniami. i ja zrobiłam tak coś na oko. nie wiem, do Mamy zadzwoń.
dzwonie więc do Mamy:
– Mamo, a to ciasto od Bożenki co z nutellą było to jaki przepis?
– a skąd ja mogę dziecko wiedzieć? To Justynka robiła i u Bożenki było. do Justynki zadzwoń.

i jest więc ciasto całkowiecie bez przepisu. jako że przepisu nie było dałam za dużo nutelli, za mało śmietany.
ale dla Was postaram się podać przepis jakoś tak z tego „oka” najlepszy i podparty już u źródła.

przepis tadaaam!

I warstwa:
– paczka sucharków
– 400g nutelli

sucharki zmiksować w robocie kuchennym. dodać do nich nutellę (ciepłą, lejącą się. jeżeli jest za twarda podgrzać w garnku w kąpieli wodnej). wymieszać. pokazane na zdjęciach poniżej. wyłożyć tortownicę i włożyć do lodówki.

II warstwa:
ja zrobiłam bez serków i dlatego wyszło mało. podaję więc właściwą strukturę 🙂
– 400g śmietany kremówki
– 500g sera białego (najlepiej takiego z wiaderka)
– 4 łyżki cukru pudru
– 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody

Śmietankę kremówkę ubić razem z cukrem pudrem, dodać ser, a na końcu rozpuszczoną żelatynę. Kiedy masa zaczyna tężeć wyłożyć na warstwę nutellowo-sucharkową i ponownie włożyć do lodówki. 

III warstwa:
– kompot z wiśniami
– 2 galaretki wiśniowe

na warstwie śmietankowej poukładać wiśnie. galaretki rozpuścić wg przepisu zastępując ilość wody sokiem z kompotu (w zależności ile tego soku mamy). odstawić. kiedy zacznie tężeć zalać delikatnie na ciasto i do lodówki.

a na koniec pozostaje zerkanie do lodówki w oczekiwaniu na całkowite stężenie i gotowość do spożycia.

Smacznego 🙂

_DSC0007
_DSC0012 _DSC0023_DSC0030 _DSC0043 _DSC0044 _CSC0088 _DSC0050

_DSC0057_DSC0073_DSC0103

Napisz komentarz...
  1. joaśka says:

    Narobiłaś smaka. Robię w weekend!!!

    Odpowiedz
  2. Smakowicie wygląda!

    Odpowiedz
  3. wow.. To chyba bedzie nasze ulubione ciasto…. Wyglada rewelacyjnie, musimy sprobowac

    Odpowiedz
  4. mjakmama says:

    oja 🙂 ciasto dla mnie 🙂 smacznego

    Odpowiedz
  5. Justyna says:

    Jadłam takie ciacho, ale w formie tortu weselnego i z truskawkami 🙂 Przepyszne 🙂 już słyszałam od koleżanek o tym cieście, ale każda podawała inną nazwę i z innymi składnikami, ale dół ten sam 🙂

    Odpowiedz
  6. Justyna says:

    A i Justyny to chyba mają coś z tym pieczeniem, ja też uwielbiam piec ciasta wszelakie 🙂

    Odpowiedz
  7. Oj, uśmiałam się z tych rozmów. Serdeczności.:D

    Odpowiedz
  8. Emila says:

    Oj to moje popisowe ciasto, po serniku – ale ja robię z malinami – zimą z mrożonymi. Prawda jest taka, że jest przepyszne 🙂
    P.S Piękne zdjęcia <3

    Odpowiedz
  9. Wydawało mi się, że znam wszystkie przepisy świata, a tu zaskoczenie. Świetny pomysł. Na pewno smaczne:)

    Odpowiedz
  10. Karolina says:

    Ciacho znane jako Filadelfia 😉 U nas robi furore juz od ponad roku – zadna impreza sie bez niego nie obejdzie!

    Odpowiedz
  11. ja_agata says:

    Własna inwencja jest najsmaczniejsza!

    Ja robię jeszcze patkami migdałowymi; mam oryginalny przepis 🙂 Podawać?

    Odpowiedz
  12. renia says:

    ale niezdrowe!

    Odpowiedz
  13. agako says:

    pyszny ten deser,
    ja zamiast sera białego dodaję mascarpone, ma delikatniejszą konsystencję

    Odpowiedz
  14. Karina says:

    A ja mam, w związku z drugim lokatorem brzucha,od tygodnia obrzydzenie do słodyczy… Nawet drożdżówka z budyniem nie przejdzie;-). Niemniej wygląda pysznie:-)
    Mi pozostaje niesłodzony koktajl owocowy i ewentualnie szarlotka z malinami z małą ilością cukru.

    Odpowiedz
  15. Wygląda jak zmodyfikowany przepis BistroMamy, który uwielbiam! Także wierzę, że wyszło przepysznie 🙂

    Odpowiedz
  16. bistro mama says:

    Kochana, do bistro mamy też mogłaś zadzwonić 🙂
    http://www.bistromama.pl/2013/01/torcik-truskawkowo-smietankowy-na.html
    Mam nadzieję, że Ci tu szafy nie spamuję 🙂

    Odpowiedz
  17. ozzie says:

    a ja własnie dziś zakupiłam sobie nową malutką tortownicę . Jest przepis jest tortownica , będzie tort 🙂

    Odpowiedz
  18. BORKUSIE says:

    Ooo, na Dzień Dziecka zrobię. Dziecię zakocha się we mnie dzięki temu na nowo 😀

    Odpowiedz
  19. Magda says:

    wygląda pysznie

    Odpowiedz
  20. Anka says:

    Julio, a gdzie kupiłaś taką fajną koszulkę?
    Ciasto pycha robię w weekend!

    Odpowiedz
  21. JOANNA says:

    JA JUZ KIEDYS ROBILAM TO CIASTO PRZEPIS MIALAM Z INTERNETU NAZYWA SIE CASABLANCA:)REWELACJA:)

    Odpowiedz
  22. Aga says:

    a jaka tortownica

    Odpowiedz
  23. Magdalenka says:

    Tochna jadła? Mój Luk gdy woła z daleka NIE gdy tylko widzi coś wilgotnego – pozostają bebetki, biszkopty i czekolada:)

    Odpowiedz
  24. Dagny says:

    Mam nadzieję, ze też przepis, to zapowiedź jakiegoś cyklu kulinarnego :). Ja przynajmniej chętnie podpatrzę jakiś fajny przepis na Pani blogu, choćby raz na jakiś czas na okrasę.
    U nas niestety nutella odpada – mała jest uczulona na wszystko, co z czekoladą

    Odpowiedz
  25. Anka eS says:

    Jak ja lubię przepisy bez przepisu…bo te z przepisu mi nigdy nie wychodzą… no może „nigdy” to za dużo powiedziane, ale często
    Wszytko co czekoladowe uwielbiam, zdarza mi się nutelle podkradać dziecku, więc muszę spróbować tego ciasta

    Odpowiedz
  26. Agnieszka says:

    ciacho chłodzi się w lodówce, zamiast wiśni na wierzchu zmiksowane truskawki, pachnie pysznie! dziękuję za przepis:)

    Odpowiedz
  27. kaa says:

    No to juz wiadomo, co pol Polski bedzie mialo w weekend na deser;) ja tez zrobilam, ze swiezymi truskawami – fenomenalne! Dzieki za inspiracje:) Teraz jeszcze przydaloby sie te nadwyzkowe kalorie zgubic…

    Odpowiedz
  28. Wiola says:

    Ale mi narobiłaś ochoty na to ciasto!! 🙂

    Odpowiedz
  29. Beata says:

    A czy można prosić więcej takich pysznych przepisów szczególnie na termomixa 🙂

    Odpowiedz
  30. Magda says:

    a co to za śmietana kremówka?? bo nie widziałam w sklepie śmietany o takiej nazwie:( bardzo proszę o podpowiedz

    Odpowiedz
  31. Abby says:

    Wyglada miodzio!!!!
    Mniam 🙂

    Dziekuje

    Odpowiedz
  32. mitra says:

    Robię je na dzień dziecka! Super.

    Odpowiedz
  33. Magda says:

    A jest jakaś opcja na to ciasto, jak ktoś nie ma miksera…? Wygląda tak bosko, ale chyba nie jestem odpowiednio wyposażona 🙂

    Odpowiedz
  34. wiola says:

    Ciasto od wczoraj w lodowce jest pycha tylko zamiast sucharkow zmiksowalam herbatniki w sam raz do kawki dzieki

    Odpowiedz
  35. Ola says:

    Nawet teraz, o pierwszej w nocy bym je zjadła 😉

    Odpowiedz
  36. Ewa says:

    Ależ się uśmiałam czytając powyższy wpis … Ale coś musi w tym być, ponieważ moja mama robi wszystko „na oko”, zawsze, no i oczywiście zawsze jest pysznie:)

    Odpowiedz
  37. herbsikowa says:

    Świetnie jest czytać to wieczorną porą…ślinka cieknie….idę spałaszować nutellę…

    Odpowiedz
  38. A ja znam pod jeszcze inną nazwą:p
    „Miód malina” to wersja do Liliany Tupperware (wybacz reklamę:p) Tylko,że tam jest z malinami,kruchymi ciastkami i samą kremówką.
    Twoja wersja już chłodzi mi się w lodówce:) Użyłam silikonowej formy do babki-dla fikutasnego kształtu:p Mam nadzieję,że wylezie z niej bez większych problemów:p

    Odpowiedz
  39. Wkradł się błąd w mailu:(

    Odpowiedz
  40. Monika says:

    Robiłam- jest pyszne ;-)) dziękuję za przepis 😉

    Odpowiedz
  41. markdottir says:

    Dziękuje za przepis. Zrobiłam (tylko z herbatników zamiast sucharków) i wyszło obłednie pyszne!

    Odpowiedz
  42. gosia says:

    opakowanie sucharków, czyli 285g?

    Odpowiedz

Zostaw komentarz.