kurki

_DSC0432 _DSC0438 _DSC0453 _DSC0466 _DSC0459 _DSC0482 _DSC0488 _DSC0494

a wracając z tej wsi, kupiłm kurki od kobitki co przy lesie siedziała. i żałuję, że jeden koszyczek, bo miała duże porcje a po 15zł.
świeże, prosto z lasu… teraz sobie w brodę pluję. bym zamroziła i miała na zaś.
grzybów nie lubię. pieczarkę ewentualnie zjem, ale kurki!!! to inny wymiar!
tak jak i carbonnary niczym nie mącę, bo sam smak parmezanu jest tak specyficzny, że szkoda go zakłócać cebulą czy czymkolwiek..
i do kurek nie dodaję ani czosnku, ani właśnie tej cebuli..
do nieba w gębie wystarczą mi …

kurki – umyć, osuszyć. większe pokroić, mniejsze zostawić.
podsmażyć na maśle.
dodać śmietanę 30kę kremówkę. (ja dodaje  dwie te z Lidla „pilos” mają po 200g.)
pieprz, sól. 
czekam trochę i mieszam. potem zatrzepuję lekko mąką z wodą by zgęstniało.
gotuję makaron tagiatelle.
i pietruszeczka na koniec…

a na deser kompot z czereśni i truskawek.. bo jak to moja Mama mawia „kompot w domu musi być!”.

_DSC0445

38 odpowiedzi na “kurki”

  1. Ale z rana mi smaka narobilas,
    Musze sie przyznac, ze kurek nigdy nie jadlam…. Ale wracajac z urlopu po drodze kupie bo jadac mijalismy kilka osob przy lasach…wyglada smakowicie i przepis dziecinnie prosty:-)
    Milego dnia:-)

  2. Wow! To już sezon na kurki?! uwielbiam! Jak tylko znajdę, na pewno skorzystam! Bardzo tez lubię kieszonki drobiowe z kurkami! Aaaa… i placki ziemniaczane z kurkami i jajecznicę….

  3. Ja już robiłam w tym roku kurki w sosie śmietanowym z koperkiem, polędwiczkami i z plackami ziemniaczanymi! 😛 Chyba jeszcze raz zrobię….

      1. sos robię tak samo jak Julka, tylko dodaję koperek no i często cebulę podsmażam na maśle z kurkami. A na oddzielnej patelni doprawione polędwiczki w plasterkach smażę i dodaję do sosu. duszę razem chwilkę. No i do tego chrupiące placki – mniam! 🙂

        1. O rany, będę musiała jutro na kruki zapolować. Bo jak ciężarna smak złapie to nie ma zmiłuj.
          Wypróbuję na pewno – strasznie smakowicie brzmi.
          Dziękuję.

          1. nie ma sprawy 🙂 Julki przepis trochę lepszy bo szybszy, przy plackach niestety roboty jest… w upały stać przy patelni to zgroza :/ Gratuluję 😉

  4. Matko Boska! ja tu z rana przed śniadaniem wchodzę, a tu takie pyszności!!
    No i jeszcze z przepisem na poniedziałkowy obiad! 😉 dzięki!

  5. o tak! – uwielbiam. Wczoraj na obiad robiłam, ja dodaję jeszcze troszkę wina (bo i tak Aleks tego nie je) oraz łyżeczkę cytryny na koniec. A na makaron kroję ser feta do smaku! musze tylko zmienić makaron, bo robiłam z rurkami, a ten wygląda pysznie ;-))

  6. Robiłam kiedyś to dane, ale z mieszanką grzybów leśnych. I nieskormnie powiem, że takich pyszności nie jadłam w żadnej restauracji. 🙂
    Polecam jeszcze tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem – wersja „na chłopa”. Bo dla męża obiad bez mięsa, to nie obiad.

  7. Przepis sprawdzę jak tylko dostane kurki ( w Tesco są mrożone) ale doradzcie – jakie masło jest najlepsze? Wiem że podrob jest mnóstwo, ostatnio kupuję president, dobry to wybór?

  8. Jula, to Twoja mama dogadała by się z moją 😉 Bo moja także uważa, że nie ma nic wspanialszego niż domowy kompot, najlepiej ze świeżych owoców. I kompot jest u nas w domu od zawsze. Kiedyś „psioczyłam”, że ja to wolałabym sok z kartonu, wiecie – ten ze sklepu… Durna byłam. Teraz doceniam! I Miłosiowi też serwuję kompocik 🙂
    A grzybki… uwielbiam od zawsze!!!

  9. O tak, to nasze rodzinne danie the best ever, odkąd pamiętam, nie znam lepszego letniego żarcia no i kurki to ja pod każdą postacią oprócz surowych kocham! jem ile daje radę i mrożę, tylko trzeba przed mrożeniem obgotować lekko, wtedy po rozmrożeniu nie mają goryczki 😉
    serdeczności!

  10. Droga Julio !!!
    Ja mam pytanie z innej beczki, skuszona Twoimi wyprawkowymi postami chciałam nabyć kocyk muślinowy w jelonki i teraz zwariowałam ,bo stronie którą podajesz oferują ten kocyk za 169zł. i napisane jest ,że jest 3-warstwowy natomiast znalazłam inną na ,której zestaw 2 kołderek jest w cenie 172zł. i napisane jest ,że są 4 warstwowe? Stąd moje pytanie czy one są faktycznie 3 czy 4ro warstwowe i czy ta cena nie wydaję się być podejrzana?
    pozdrawiam
    ewelina

  11. o godzinie 9 -tej z minutami przeczytałam post, biegiem na ryneczek przed pracą po kurki.
    Obiad w 20 minut zrobiony, Maciej zachwycony. Wprawdzie bez kompotu ale danie proste , szybkie i pyszne.
    Dziękuję za ściągę !!!
    aneta

    1. kurcze, mi się wydaje, że oni, z tego tublu się pomylili, bo tam na zdjęciu jest jeden koc. tylko tak włożony. z jednej strony on ma jelonki a z drugiej kropki. Oni chyba pomyłśeli, że to dwa, tak mi się wydaje, bo nie wierzę, że dwa za taką cenę. pomylili się na 99% jak dla mnie. może napisz do nich z zapytaniem, by wyciągneli z pudełka i zobaczyli. to jest identyczne jak ze sklepu adaboo. trudno mi powiedzieć ilo warstwowe, ale chyba 4.

      1. ..coś mi się mocno wydaję ,że to jeden złożony ,bo cena faktycznie konkurencyjna 🙂 przejrzałam chyba wszystkie sklepy internetowe w Polsce i nie tylko, ceny raczej zbliżone a tu jednak znacznie niższa…dowiem się i dam znać…
        pozdrawiam
        ewelina

  12. mmmm pysznie wygląda, a mogłabym się dowiedzieć co to znaczy „zatrzepywać mąką z wodą”? pytanie jest na serio bo jestem noga w kuchni.. rozumiem to tak, że trzeba zmieszać wodę z mąką i dolać na patelnię? Tylko jakie proporcje tej wody i mąki?

Skomentuj aneta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.