domowa nutella bez orzechów


Jeżeli już mięliśmy w domu nutellę, to musiała stać wysoko na lodówce. Schowana przed uczuleniem Benia. Choć długo tam nie stała, bo Tata wyjadał ją łyżkami.
Z racji chęci świadomego życia i konsumpcji, nutella z naszego domu się musiała wyprowadzić.
Wygnaliśmy ją razem z jej kompanem – olejem palmowym, z którym uparcie i nierozerwalnie trzymała się za ręce.
Zaczęłam zatem szukać czegoś co mogę zrobić sama. A jak się okazało, że mogę bez orzechów, to już radość ogromna.
Skład – cudowny. Szybkość robienia – w mig. Smak – bajeczny.
Na początku nie chciało mi się wierzyć, że będzie dobre. Ale to nawet nie jest dobre, to jest zjawiskowe i bardzo żałuję, że zaczęłam robić dopiero teraz.
Co jest w niej piękne, taka porcja starcza na 3 słoiczki. Za każdym razem, jeden przewiązuję wstążeczką i daję Komuś w prezencie. Wiecie co to jest dać w dzisiejszych czasach Komuś domowej roboty, zdrową nutellę? Wymarzony prezent!

Dobra, lecimy z przepisem.

-100g oleju kokosowego
-300-400g suszonych daktyli bez pestek. (ja daję 400g)
-1 puszka mleka kokosowego (400g)
-50-60 g gorzkiego kakao

Wyrabianie na thermomix:
Daktyle zmielić – 20 sec/obr 9-10. Dodać olej kokosowy i rozpuścić – 3min/40-50st/obr 1.
Dodać pozostałe składniki i rozdrobnić, stopniowo zwiększając obroty – 40sec/obr 6-10 (z naciskiem na 10, duż moc mielenia pozwala zrobić całkowicie gładką masę, co mnie odpowiada.)
Przelać do słoika i wstawić do lodówki. Masa stężeje po 6 h. Ale ja jem już na ciepło 🙂

Wyrabianie ręczne i blenderowe:
Daktyle zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać olej i rozpuścić w garnuszku, nie doprowadzając do wrzątku, a pilnując mniej więcej temperatury 40 stopni.
Dodać pozostałe składniki i zmiksować turbo na gładką masę.
Można blenderem, można w kielichach z nożem. No co tam kto używa do mielenia i miksowania.
Przelać do słoika i dać do lodówki. Masa będzie gęsta po 6 godzinach, ale do jedzenia jest gotowa od razu.

Co to jest za słodycz!!!!! Co to jest za zdrowie!!!

27 odpowiedzi na “domowa nutella bez orzechów”

  1. To ja dzis zrobie.Wedliny nikt juz jesc nie chce,ser czasami,no a ile mozna jesc dzemy?🙃Co prawda u nas nutelli to nikt nie ruszal,ale sprobujemy.Dzieki Juleczko.

      1. Przypomniał mi się Twój przepis na ciastko bez pieczenia…z nutellą właśnie, sucharkami, serkiem oraz wiśniami z kompotu… O Matko Julka uduszę Cię 🙂 🙂 🙂

    1. Dużo??? trzy słoiczki. Jeden daje zawsze Komuś w prezencie a te dwa zjadamy w tydzień łyżkami 🙂
      Nie mam pojęcia ile może stać w lodówce. Myślę, że dwa – trzy tygodnie na pewno.

  2. Pycha!!! Ja tylko podpowiem, jak ktoś nie ma robota, to warto najpierw daktyle namoczyć na dwie godziny w mleku i nutrbullet też sobie wtedy poradzi.

Skomentuj Karina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.